marți, 1 noiembrie 2016

VIATA IN CULORI, CULORILE INSEAMNA VIATA


Cinstirea icoanelor in credinta ortodoxa

Sfintele icoane împodobesc de veacuri sfintele lăcaşuri, dar şi casele credincioşilor creştini. Părinţii Bisericii ne învaţă că, prin cinstirea icoanei, noi nu ne închinăm materiei din ea, ci persoanei pe care ea o înfăţişează. Icoana devine sfântă atât prin sfinţenia chipului pictat pe ea, cât şi prin sfinţirea pe care preotul o săvârşeşte cu harul Duhului Sfânt.
În Ortodoxie, nu există serviciu religios sau ritual liturgic fără prezenţa icoanei. Părinţii Bisericii au văzut în icoanele sfinţilor prezenţa lui Hristos şi a Duhului Sfânt, a energiilor dumnezeieşti necreate, dar şi o cale de a-L vedea pe Dumnezeu mai lămurit, prin contemplare. Or, icoanele înlesnesc această contemplare, fiind „ferestre care dau spre priveliştea de dincolo”.
Invăţătura ortodoxa cu privire la sfintele icoane.
Icoana - obiect de cult. Etimologic, cuvântul icoană provine din grecescul , care se traduce prin asemănare, imagine, portret. . Prin ritualul de sfinţire a icoanei se produce o legătură între imagine şi prototipul ei, între cel care este pictat şi pictura însăşi. Astfel, prin puterea acestei prezenţe harice se sfinţeşte orice icoană, care devine din tablou religios icoană făcătoare de minuni, obiect de cult, venerat în biserică şi în casele creştinilor.
Raţiunea existenţei icoanei este bine lămurită de către Sfântul Ioan Damaschinul, care spune: „Fiindcă sfinţii au fost plini de Duhul Sfânt, în viaţă fiind, chiar şi când au trecut la cele veşnice, harul Sfântului Duh s-a pogorât asupra lor în morminte şi asupra chipurilor lor în icoane “.
Sfântul Vasile cel Mare spune că ceea ce cuvântul transmite prin auz, pictura arată în tăcere prin imagine.
 Funcţiile icoanei:
dogmatică - mărturisire de credinţă în Întruparea Mântuitorului;
harismatică - sau sfinţitoare, prin lucrarea Sfântului Duh;
latreutică - de adorare a lui Dumnezeu, supravenerare pentru Maica Domnului şi venerare pentru sfinţi şi puterile îngereşti;
anamnetică> - de aducere-amintire a smereniei Fiului lui Dumnezeu, de îndemn la rugăciune şi contemplaţie      
        Recapitulând, spunem că icoana este obiect de cult, fereastră către Cer, mărturisire a credinţei şi mijloc de a grăi cu Dumnezeu şi sfinţii Săi.
Asociem cinstirea icoanelor cu cinstirea sfinţilor, a Sfintei Cruci, a Sfintelor moaşte, a Sfintei Evanghelii ş.a.
Aplicarea învăţăturii ortodoxe este posibilă doar prin cinstirea cu evlavie a sfintelor icoane,  care împodobesc de veacuri sfintele lăcaşuri, dar şi casele drept-măritorilor creştini, care se roagă înaintea lor pentru spor în credinţă şi în fapte bune.


Atelierul de Pictura a Icoanelor pe sticla in Biserica Mavrodolu,     1.11.2016 





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu