duminică, 15 mai 2016


Frumoasă dimineată care a întâlnit oameni ce au construit unii în alții IUBIRE, ÎNTELEGERE, LINIȘTE și toate sub semnul CREDINȚEI ÎN DUMNEZEU care ne este izvorul vieții din care ne luăm mereu energia. Sper că și voi v-ati simțit sufletul ușor, că ați simțit că puteti zbura, că ați simțit CĂ SUNTEȚI IUBIȚI ȘI NICIODATĂ SINGURI.



INVITATIE LA EVENIMENTUL
« Sunt adolescent si vreau sa ma dezvolt armonios. Arata-mi
alternativele sanatoase pentru mine »

Draga fiinta umana !
Ma gandesc adesea ca « Omul poate exista pe acest pamant doar in relatie cu altii ». Cu siguranta ai constatat si tu cum se intampla cu noi toti : Copilul vine pe lume inocent si intra, de la inceputul vietii sale, in relatia cu parintii, cu fratii si cu surorile sale, apoi cu educatorii si colegii, largind mereu cercul celor cu care se intalneste. De la fiecare invata cate ceva si fiecaruia ii comunica cate ceva despre sine. Relatiile cu celalalt pot lua forma unei armonioase cooperari sau pe cea a confruntarii intre idei si credinte, chiar a conflictului. Aceste conflicte pot aparea chiar in familie si pun la incercare dezvoltarea armonioasa a copilului si a relatiilor sale cu parintii, ulterior si cu alti oameni.
Mi se pare foarte interesant faptul ca de cand este mic - copilul este intrebat « Cine esti tu ? »  De cele mai multe ori si adultul raspunde in locul sau si spune  «  cine este el/ea » si creste , creste, creste si in adolescenta déjà il framanta aceasta intrebare : CINE SUNT EU ?  Cu totii traim intr-o epoca ce incurajeaza foarte mult cunoasterea de sine. Pentru a deveni asa cum ne visam si dorim pentru noi – o persoana care isi realizeaza toate posibilitatile si se desavarseste, este imperios necesar sa ne cunoastem. Sa ne exploram propriul EU si sa ne dobandim o imagine de sine cat mai exacta.
Stiu ca vrei sa intelegi mai multe despre tine ca fiinta umana, din punct de vedere spiritual  si psihologic. Pentru inceput ca sa pot descrie mai potrivit imaginea de sine, folosesc termenul de EU. In ansamblu EUL se refera la capacitate pe care o are orice fiinta umana de a actiona si de a reflecta asupra propriilor  actiuni, de a fi cunoscator si cunoscut totodata, de a construi imaginea de sine.
Stiai ca Eul fiecarei persoane are trei componente ? Aflam despre EUL MATERIAL  (corpul, imbracamintea, casa si celelate posesiuni ale persoanei), EUL SOCIAL (totalitatea impresiilor pe care individul le face asupra celorlalti) si EUL SPIRITUAL (capacitatea umana de auto-reflectie asupra experientelor noastre interioare, valorile si idealurile, ideile despre sensul vietii, despre Dumnezeu  - tot ce reprezinta aspecte relativ stabile ale existentei noastre.
       Ceea ce se intampla este ca in general imaginea de sine ne sustine sau ne blocheaza in actiunile noastre, in realtiile cu noi si cu ceilalti, in a ne construi stima de sine. Cu totii ne avem nevoi fundamentale sa daruim si sa primim afectiune si apoi ne dorim sa obtinem aprecieri pozitive, sustinerea celorlati, mai ales a familiei, sa fim acceptati…si incercam sa ii facem pe cei din jur sa ne pretuiasca. Ce zici, pana aici te regasesti si tu ?  ESTE Minunat ! Uite cum se intampla : modul nostru de viata se bazeaza pe aceasta dorinta de a influenta incercarile celorlalti de a ne cunoaste iar acest lucru este posibil doar atunci cand ne armonizam comportamentele cu ale celor din jur. Toate acestea cu conditia sa intelegem situatiile si sa ne preocupe sa ne comportam  adecvat  pentru  o relationare armonioasa si cu noi insine si cu ceilalti, avand permanent grija la starea noastra de iubire si de liniste interioara .
Vrei si tu sa intelegi mai bine despre cum functionezi ? Vrei sa benefiezi de aceste momente armonioase cu tine si sa ai relatii sanatoase cu cei din jur ? Esti interesat sa ai incredere in tine si sa pornesti de la cunoastea sufletului tau ?
MINUNAT !  Iti propun sa facem eforturi impreuna !  Ne organizam sa fim prezenti toti cei serios interesati la un ATELIER DE LUCRU la care invatam, pas cu pas alaturi de tine, sa ne auto-supraveghem comportamentul, sa ne adaptam la situatiile din viata noastra (cu toate momentele ei …si bune si mai putin bune), la noi roluri sociale si la noi relatii interpersonale.


       Activitatea s-a desfasurat pe parcursul a 90 minute in cadrul  Bisericii Mavrodolu la Biserica Copiilor si a avut la baza discutii legate de identitatea  adolescentilor, jocuri de rol despre eul –spiritual, material si social,  evidentiind importanta unei relatii armonioase cu Dumnezeu pentru a aduce un echilibru psihologic in viata tinerilor. Au fost evidentiate aspectele familiale ca si resursa a adolescentului pentru evolutia sa pe termen lung.   
Prima sesiune a acestui atelier de lucru face parte dintr-o campanie de sanatate spirituala si de armonie psihologica dedicata tinerilor. Este o campanie Pro – BONO si toate sesiunile sunt asigurate de catre coordonator si colaboratori in mod total gratuit. 

Atelierul s-a desfășurat cu elevii clasei a IX-a D și moderat de coordonatorul atelierului-psiholog Ioana Marina și preot Marius STOICA –  Biserica  MAVRODOLU, Pitesti.





 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu